Zorgverzekering

 

Een zorgverzekering waarom hebben we het eigenlijk?
Klein lesje geschiedenis.

Rond 1940, aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, was grofweg twee derde van de Nederlandse bevolking in meer of mindere mate verzekerd tegen medische kosten. Het was echter tijdens de bezetting dat een zorgverzekering voor alle Nederlanders verplicht werd gesteld. Vanuit Duitsland werd in 1941 het systeem van de Duitse Krankenkasse ook in Nederland ingevoerd. Vanaf dat moment werd iedereen onder een bepaalde inkomensgrens verplicht lid van het ziekenfonds.

Voor nederlanders is tijdens de tweede wereld oorlog de zorgverzekering verplicht gesteld.

Na de bezetting besloot men het ingevoerde systeem van verplichte zorgverzekering te houden. Er werden diensten aan de zorgpakketten toegevoegd waarmee de dekking van de basisverzekering aanzienlijk werd uitgebreid. Het ziekenfondswezen werd verder geprofessionaliseerd. Kleine verzekeraars fuseerden tot grote verzekeringsmaatschappijen wat het aantal verzekeringsondernemingen in Nederland terugbracht van ruim 200 tot enkele tientallen. Het verschil tussen de particuliere en de ziekenfondssector bleef echter wel bestaan.

Zorgverzekering, polis, volgend jaar, overstappen.

En zo word elk jaar half november de polissen voor volgend jaar bekent. Afgelopen donderdag 12 november was het weer zo ver en hebben de meeste zorgverzekeraars hun nieuwe polissen vrij gegeven. Meestal krijg je een paar dagen van de voren al bericht, dat ze er mee bezig zijn. En hou de post of mail in de gaten. (soort warm maken, lekker maken voor iets moois). Maar als dan de echte polis op de mat of in mailbox valt. Dan valt het soms behoorlijk tegen, en staat het in mooie woorden wat het ook soms niet makkelijker maakt. 

Een zorgverzekering is niet meer dan het plaatje hierboven liet zien. Het lijkt op een stapel blokken met elk blok een onderdeel. Voor elk onderdeel krijg je een x bedrag die je kan inzetten om dat te betalen wat nog nodig is. Bijvoorbeeld: Blokje tandarts, daar kan je alle tandarts kosten onder plaatsen die je maakt (kroon, brug, foto, kunstgebit). Maar op is op, dan moet je alles zelf betalen. Soms kan het ook zijn dat je een deel vergoed krijgt en de rest moet bij betalen. Zo kreeg ik is een rekening van €2,- geloof van bloedonderzoek. Die € 2,- was net buiten mijn bedrag gekomen.

Je kan een zorgverzekering vergelijken met een stappel blokken. Elk blok is een onderdeel, waar weer een paar vakjes ondervallen en een x bedrag.

Maar wees is eerlijk ben je er van geschrokken van het bedrag per maand wat je moet afdragen of snap je niet zo goed wat je er mee moet. Vanaf nu kan je een paar dingen doen.
1: Het er bij laten en denken ik blijf nog een jaar bij het zelfde. Alles gaat goed.
2: Je kan nadenken over het overstappen, door te vragen aan familie, vrienden en kennissen. Waar hun zitten en dan zelf besluiten er wat mee te doen.
3: De optie overstappen. Maar weet je waar je op moet letten aan moet denken als je een zorgverzekering voor volgend jaar gaat regelen?

 

Wil je er echt hulp bij. Ik bied vanaf zondag 15 november zorgverzekering hulp. Dat kan op afstand of (met in achtneming van de RIVM regels) op locatie.

Wie ben ik?

Ik ben Carin Poort en je hebt net Poortnieuws gelezen dat is mijn blog van Poort van kennis. Ik vertel daar situaties of leg wat uit over een technologie die van toepassing is.

Ik heb Poort van kennis gestart omdat ik mensen wil helpen die niet helemaal mee komen met de (digitale) technologie van nu. Ik bied mijn service aan op een persoonlijke, hulpvaardige, stap voor stap manier zodat jij weer verbinding kan krijgen en behouden met de maatschappij en je naasten.

Adres

Geen bezoek adres, ik kom naar je toe. 

Contact

0653886867
info@poortvankennis.nl

Bereikbaar

Maandag t/m vrijdag
9.00 tot 16.00

Social media

Facebookgroep